Het afschaffen van de VAR heeft bij veel opdrachtgevers en ZZP ‘ers voor veel onrust en onzekerheid gezorgd. Vanwege deze onzekerheid is besloten om de handhaving van de Wet DBA uit te stellen tot in ieder geval 1 januari 2018. Deze toezegging zorgt echter nog steeds voor onduidelijkheid omdat de de Belastingdienst een slag om de arm heeft gehouden voor handhaving bij kwaadwillenden. Vandaag ontving ik een brief van de belastingdienst waarin zij uitleg geeft over het begrip kwaadwillend en hoe ze gaan handhaven.
Wat verstaat de belastingdienst onder kwaadwillenden?
Kwaadwillend is de opdrachtgever of opdrachtnemer die opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet – of had kunnen weten dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast.
Handhaving bij opdrachtgevers in een context van opzet, fraude of zwendel
De Belastingdienst richt de handhaving nu eerst op de ernstigste gevallen: situaties waarin partijen evident buiten het wettelijk kader treden. Het gaat dus niet om een zelfstandige professional bij wie er ruis is over de gezagsrelatie. Het gaat wel om gevallen waarin opdrachtgevers opereren in een context van opzet, fraude of zwendel. Daarbij kunt u denken aan situaties waarin sprake is van listigheid, valsheid of maatschappelijke ontwrichting of waarin het risico aanwezig is van uitbuiting. Bij kwaadwillenden zal de belastingdienst handhavend optreden.
Wat betekent het uitstel voor het werken met modelovereenkomsten?
Als u en uw opdrachtnemer al naar tevredenheid werken volgens een modelovereenkomst, kunt u daar gewoon mee doorgaan. Werkt u nog niet volgens een modelovereenkomst, maar wilt u wel goede afspraken maken met nieuwe opdrachtnemers? Dan kunt u gebruik maken van van de modelovereenkomsten op de website van de belastingdienst. Heeft u een eigen modelovereenkomst laten beoordelen en is deze afgewezen? Daarmee bent u in de ogen van de belastingdienst niet kwaadwillend, behalve als er sprake is van een context van opzet, fraude of zwendel. Meer lezen over de het werken met modelovereenkomsten? Lees dan het artikel:‘ De Var wordt vervangen door de wet DBA. Wat te doen?’
Ik ben benieuwd of deze door uitleg van de belastdienst de angst van inhuurders afneemt en zij weer opdrachten durven te verstrekken.
Wilt u helemaal geen gedoe met arbeidsovereenkomsten of overneekomsten van opdracht. Wellicht is payrolling dan iets voor u. Lees ook het artikel: “de voordelen van Payroll“
Geef een reactie