Vanaf 1 juli 2017 moet uw Arbobeleid aangepast zijn aan de nieuwe arbowet
Het wetsvoorstel voor aanpassingen in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) is door de Eerste Kamer aangenomen op 24 januari 2017. Werkgevers dienen vanaf 1 juli 2017 belangrijke wijzigingen in het Arbobeleid door te voeren om te (blijven) voldoen aan de wet- en regelgeving.
Aanleiding wijzigingen Arbowet
Aanleiding voor de wetswijzigingen zijn de veranderingen op de arbeidsmarkt waardoor de duurzame inzetbaarheid van de beroepsbevolking van steeds groter belang wordt. Daarnaast is de werkdruk in Nederland de afgelopen jaren fors toegenomen waardoor steeds meer werknemers uitvallen met arbeidsgerelateerde klachten.
Wijzigingen Arbowet
De wijzigingen die vanaf 1 juli 2017 gaan gelden richten zich in het bijzonder op het vergroten van de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening, de preventie in het bedrijf en de randvoorwaarden voor het handelen van de bedrijfsarts.
De belangrijkste wijzigingen in de Arbowet
- De Ondernemingsraad krijgt instemmingsrecht bij de keuze van de preventiemedewerker en diens positionering in de organisatie.
- De werknemer krijgt het recht om zonder toestemming van de werkgever de bedrijfsarts te consulteren, ook als geen sprake is van ziekte.
- De werknemer heeft het recht op een second opinion door een tweede bedrijfsarts, tenzij zwaarwegende argumenten zich daartoe verzetten.
- De bedrijfsarts moet in de gelegenheid worden gesteld iedere arbeidsplaats in het bedrijf te bezoeken.
- Aan de inhoud van het basiscontract met de arbodienstverlener worden minimumeisen gesteld.
- De sanctioneringsmogelijkheden door de Inspectie SZW worden uitgebreid.
Welke gevolgen heeft dit voor u?
Werkgevers en arbodienstverleners krijgen tot en met 31 mei 2018 de tijd om bestaande contracten aan te passen. Contracten afgesloten na 1 juli 2017 moeten aan de gewijzigde voorwaarden voldoen. De Inspectie SZW kan werkgevers zonder basiscontract arbodienstverlening zonder waarschuwing een boete opleggen. Werknemers kunnen vanaf 1 juli 2017 echter al wel een beroep doen op o.a. de vrije toegang tot de Arbodienst en de second opinion. Wij adviseren daarom om spoedig met de Arbodienstverlener aanvullende afspraken te maken voor een soepele verzuimbegeleiding en het voorkomen van onverwachte facturatie door de Arbodienstverlener.
Na de wetswijzigingen voldoen voor veel werkgevers de beleids- en veiligheidsdocumenten niet meer aan de wettelijke vereisten. Voorbeelden zijn het arbobeleid, verzuimbeleid en de Risico Inventarisatie & Evaluatie. Wij adviseren daarom om spoedig aan de slag te gaan met de komende wijzigingen in de Arbowet.
Niet helemaal zeker?
U ziet door de de nieuwe arbowet wordt er meer van u verlangd als werkgever. Bent u er niet helemaal zeker van of u actie moet ondernemen? Klik dan hier om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Of bel direct 06 – 204 198 00.
Geef een reactie